Jak gotować na parze: instrukcje użytkowania

Jedzenie na parze jest smaczne i zdrowe. Zachowuje naturalny kolor i smak produktów bez utraty witamin i mikroelementów, a mięso, ryby i warzywa nie tracą wilgoci i stają się soczyste. Ponadto dania gotowane na parze są uważane za niskokaloryczne, ponieważ nie są smażone na oleju. Jeśli ktoś z Twojej rodziny jest zmuszony do stosowania diety z powodów medycznych lub z powodu utraty wagi, ugotuj jedzenie dla pary, a wtedy nikomu nie przyjdzie do głowy, że są w jakiś sposób ograniczeni. To jest tak pyszne!

Gotowane na parze jest zdrowsze niż gotowane, duszone czy pieczone w piekarniku. Faktem jest, że podczas gotowania na parze temperatura nie wzrasta powyżej 100 ° C, więc korzystne substancje są całkowicie zachowane w produktach. Podczas gotowania wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie przechodzi do bulionu i jest szybciej niszczony. Ponadto w trakcie gotowania na parze i duszenia warzywa i mięso tracą swój naturalny kolor i stają się bledsze. Istnieje opinia, że ​​dania gotowane na parze są bez smaku, chyba że są doprawione przyprawami. Ale tak nie jest i możesz to zweryfikować. Faktem jest, że produkty naturalne gotowane na parze mają szeroką gamę smaków, można też używać przypraw, które dodają potrawom bogactwa i pikanterii. Będziesz jednak potrzebował znacznie mniej przypraw niż do gotowania gulaszu i gotowanych potraw.

Gotowanie na parze z urządzeniami kuchennymi

Najprostszym urządzeniem do gotowania na parze jest parowar mechaniczny, czyli specjalna wkładka na nóżkach lub kosz do gotowania na parze, który umieszcza się w garnku wypełnionym wodą. Jedzenie układa się na wierzchu, patelnię zamyka się pokrywką i podpala. Woda na patelni gotuje się, odparowuje, a jedzenie gotuje się na tej parze. Dawno, dawno temu gospodynie zamiast podwójnego kotła używały durszlaka lub sitka, teraz gotujemy na parze za pomocą specjalnych urządzeń, które ułatwiają pracę w kuchni i oszczędzają czas.

Jak gotować w parowarze? Wszystko jest bardzo proste. U podstawy tego urządzenia kuchennego znajduje się naczynie, do którego wlewa się wodę, a następnie doprowadza do wrzenia za pomocą elementu grzejnego, jak w czajniku elektrycznym. Na górze zainstalowany jest jeden lub więcej koszy parowych, do których wchodzi para, a cały kondensat spływa do specjalnej miski. Nowoczesne kotły podwójne zasilane są z sieci, dzięki czemu można w nich gotować kilka potraw jednocześnie bez stałej kontroli i obecności w kuchni.

Nie wszyscy wiedzą, jak gotować na parze w powolnej kuchence, ale jest to nawet łatwiejsze niż użycie podwójnego kotła. Pomimo braku wielopiętrowej konstrukcji jedzenie jest przygotowywane bardzo szybko, okazuje się smaczne i pachnące. W powolnej kuchence możesz również gotować jednocześnie dwa dania – jedno w zwykły sposób w misce, a drugie – dla pary.

Funkcje gotowania na parze są również dostępne w niektórych modelach kuchenek mikrofalowych i grillów powietrznych. Wybierz to, co najbardziej Ci odpowiada!

Co jest najlepsze do gotowania na parze

Możesz gotować na parze dowolne danie – mięso, ryby, owoce morza, warzywa, omlety, zapiekanki, wyroby z ciasta, płatki zbożowe, a nawet desery. Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo wygodne i praktyczne. Na przykład jajecznica i owsianka nigdy nie spalą się w podwójnym kotle, więc nie trzeba ich monitorować, zupa się nie wygotuje. Potrawy płynne są zwykle gotowane na parze w specjalnych miskach i gotowane w zwykły sposób, tylko nie przez gotowanie, ale przez działanie pary.

Czego nie należy gotować na parze? Makaron w podwójnym kotle gotuje się i skleja, a rośliny strączkowe pozostają surowe. Ale nawet jeśli wstępnie namoczysz groszek lub fasolę i cierpliwie dodając wody, poczekasz 3 godziny, aż się ugotują, będziesz rozczarowany. Smak strączkowych ugotowanych w zwykły sposób nie różni się od potrawy gotowanej w podwójnym bojlerze, także pod względem korzyści. Zdecydowanie nie gotuj na parze grzybów i podrobów, ponieważ wymagają one długiego wstępnego podgotowania.